Herikhuizerveld

Het ontstaan de van de Posbank

Tussen 1918 en 2019

Herikhuizerveld; ik neem je mee terug in de tijd toen de Posbank nog niet bestond. Hoe zit dat nu? Nationaal park Veluwezoom, Natuurmonumenten, Posbank, wat is wat?

Posbankgeschiedenis

Verzamelde feiten over Herikhuizerveld
Boerderij Herikhuizen

Het Herikhuizerveld; is vernoemd naar de voormalige boerderij Herikhuizen. Na beëindiging van het landbouwkundig gebruik werd de boerderij begin jaren negentig verlaten. In 1999 werd Natuurmonumenten de eigenaar en vormde de boerderij tot een ruïne ten behoeve van flora en fauna. Tegelijkertijd werd een wildobservatiepost gebouwd met zicht op de voormalige boerderij.

 

Afbeelding met dank aan de Velpse Courant.

Hoogste punt

Het hoogste punt op de Veluwe is het nabijgelegen Signaal Imbosch (109,9 meter). Dit is tevens het hoogste punt van het Europese deel van Nederland buiten Zuid-Limburg.
Vanaf de toppen van enkele heuvels in het Herikhuizerveld kan uitgekeken worden over het gebied tussen IJssel en Rijn tot ver in Duitsland. In het gebied bevinden zich diverse droogdalen met een steile wand aan de ene zijde en een meer glooiende wand aan de overzijde.Een van die droogdalen is de Hangmat in het zuidoostelijk deel van het Herikhuizerveld.
Meer feiten over Signaal Imbosch vind je hier.

 

De (Pos)bank

Het gebied wordt ook wel De Posbank genoemd, vernoemd naar het monument nabij het Paviljoen (noordoostzijde van het Herikhuizerveld).

Het monument “De Posbank” is een halfronde stenen bank op een markant uitzichtpunt. De bank is gebouwd ter ere van het 25-jarig jubileum van de heer G.A. Pos (7 mei 1918). Pos was tweede voorzitter van de ANWB en een van de pioniers van de bond.


Herikhuizerveld Posbank


De Posbank is ontworpen door architect Willem Leliman en gebouwd door aannemer Gerrit Bennink uit Rheden. Het werd op 24 mei 1921 onthuld. In het Sonsbeekpark in Arnhem staat een replica van de bank.

De bank staat op een hoogte van 90 meter boven NAP met uitzicht over het IJsseldal, Arnhem, de Achterhoek en de Liemers tot in Duitsland.

Nationaal park Veluwezoom

Herikhuizerveld is onderdeel van Nationaal Park Veluwezoom, een natuurgebied van 5000 hectare op de Veluwe in de provincie Gelderland. Het park is in zijn geheel eigendom van de vereniging Natuurmonumenten. In 1930 werd het het eerste nationaal park in Nederland.


Herikhuizerveld en het ontstaan van de Posbank 3


Het heuvelachtige gebied bestaat grotendeels uit gevarieerd bos, heide, en een enkele zandverstuiving. In het zuidelijke, meest heuvelachtige deel van het park liggen meerdere landgoederen zoals Heuven en Beekhuizen.

Centraal in het nationaal park ligt het bekende uitzichtpunt de Posbank. Het natuurgebied strekt zich uit over de gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal.

Paviljoen de Posbank - de uitspanning

De uitspanning die vroeger bij de Posbank stond is bij een brand in 1996 verwoest. In 2002 heeft Natuurmonumenten een nieuw theehuis (Paviljoen de Posbank) laten bouwen volgens een duurzaam ontwerp.


Herikhuizerveld Posbank De startlocatie verzamel informatie

Gasten en inwoners

Het Herikhuizerveld wordt begraasd door IJslandse pony’s, Schotse hooglanders en de Rhedense schaapskudde. Het heuvelachtig heideveld maakt deel uit van het Nationaal Park Veluwezoom. Wandelaars, fietsers en ander verkeer zijn de gasten van het park.

posbank wandelen 123posbank

Enkele inwoners van Herikhuizerveld

Enkele grazers van de Posbank zijn hieronder weergegeven. Uiteraard leven er veel meer dieren en insecten, wel of niet zichtbaar voor het oog. Regelmatig laat de specht van zich horen en hoor je andere vogels. Reptielen, insecten en tal van andere dieren maken de familie Veluwezoom compleet.

Met dank aan Jaap van den Helm, grote bijdrager aan deze selectie foto’s en Edith Meutstege.

Paarse heide op de Veluwe / Posbank 2019

Heide Herikhuizerveld

Na 2018 zag het er slecht uit voor de heide op de Veluwezoom, ook wel bekend als de Posbank.

Maar, wonder boven wonder heeft heel veel, maar dan ook ècht heel veel van de heide zich hersteld! De Veluwe is weer prachtig en wordt druk bezocht.

Herikhuizerveld Posbank
Met dank aan Gelderdrone voor de dronebeelden.

Herikhuizerveld bewandelen?

Beleef De Posbank

Buiten de bestaande paden en routes organiseert 123posbank GPS-wandelingen. Mooie, bekende en onbekende stukken natuur worden samengevoegd tot een GPS-route. Nergens anders zijn routes zo actueel als op deze website.

Reserveer je evenement naar keuze en beleef de Posbank.

Sonja Netty GPS wandeling posbank wandelen netty 5 nett15