Nog nooit eerder gezien, ijshaar, jij wel?

Afgelopen zaterdag (2-12-’17) was het mistig, koud en rijp over de hele Posbank. Ik wandelde een route en ineens dacht ik plukken sneeuw te zien. Hagelwit en zulk mooi stukje natuur wat dus een zeldzaam verschijnsel is. Het lag niet overal en ik kreeg het vermoeden dat het een soort schimmel zou kunnen zijn. Gelukkig is internet dan handig om erachter te komen wat of het is.

Baard van Koning Winter

Ijshaar (of haarijs) wordt ook wel de baard van Koning Winter genoemd. Lange, fijne draden van ijs, die op dood en nat hout kunnen ontstaan. In het hout zitten schimmels, die water naar buiten persen door kleine openingen. Als de luchttemperatuur net onder het vriespunt daalt, dan bevriest dat water in ragfijne lange draden, met zo’n kunstzinnig resultaat. Belangrijk daarbij is dat de zon niet schijnt, want ijshaar is teer en smelt snel weg.

Zelf ontdekken?

Ijshaar is een mooi detail van de natuur en hier moet je op letten. Ijshaar vind je vooral als er een hoge luchtvochtigheid is en het een paar graden vriest. De meeste kans heb je ’s morgens vroeg of op schaduwrijke plekken. En goed om te weten: het groeit alleen op loofbomen, met name eik en beuk. Zie je witte plukken die van verder weg net sneeuw lijken? Gevonden! Uiteraard komen op meer plaatsen in Nederland momenten dat dit zichtbaar is, kwestie van mist, vorst en de juiste bomen treffen.