Boeken die helpen of insprireren

Inhoud

Eigen gelezen boeken

Ik ben geen grote lezer maar als er iets valt te leren ben ik voorstander van lezen. Maar ook boeken die inspireren of een belevenis delen zijn van de partij. Onderstaande boeken helpen je met wandelen en of dragen bij aan leuk en gezond wandelen.

Social media posbank wandelen
Boeken die helpen of insprireren 1

Wandel je fit

Als er een boek is waar je baat bij heb is het "Wandel je fit" Ik las deze eigenlijk te laat want ik was zelf al redelijk fit. Toch heb ik hier veel aan gehad en dus vermeld ik deze. Wandel je fit is verkrijgbaar in diverse bindvormen (E-book en Hardcover) Website boek (let op, het e-book is in kleur en kan je niet zelf instellen)

De gemakkelijkste weg naar een gezonder leven Zet de eerste stap naar een fitter en gezonder leven en verander bewegen van iets wat móét naar iets wat je wil. Veel mensen beginnen enthousiast aan een sport- of fitnessprogramma, maar haken even snel weer af: te zwaar, te moeilijk vol te houden, niet in te passen in hun drukke agenda. Wandel je fit is anders!

In 2021 liep ik tegen Covid-19 aan, ondanks dat ik stopte met organiseren raakte ik toch besmet. De eerder geleerde momenten maken dat ik na een jaar weer redelijk fit ben. Wie wil kan een privé wandeling met mij boeken om weer in conditie te komen.

Boeken die helpen of insprireren 2

Gezond wandelen

Nederland telt miljoenen wandelaars. Velen gaan wekelijks uren op pad. Met tal van goede redenen. Naast plezier is gezondheid een heel belangrijke. Gezond wandelen geeft wandelaars inzicht in de gezondheidsaspecten van de wandelsport in de breedst mogelijke zin.

Denk aan advies op het gebied van uitrusting, training en voeding, wat te doen bij hitte of kou en het voorkomen van blessures.Praktisch handboek over de wandelsportGezond wandelen is een compleet handboek voor alle wandelaars die op een gezonde manier hun sport willen beoefenen. Niet in de laatste plaats dankzij een overzichtelijke indeling, vele praktische tips, tientallen heldere illustraties en foto’s en een uitgebreide woordenlijst en index. Of je nu af en toe een korte wandeling maakt of regelmatig langere afstanden aflegt; of je nu gezond bent of kampt met ongemakken; of je nu jong bent of oud… iedereen die op een gezonde manier wil genieten van de wandelsport kan met dit boek zijn voordeel doen.
Tim voors boeken, Alleen, Niet alleen
Alleen en Niet alleen

Ik ben een fan van Tim Voors, zijn eerste boek was Alleen en gelukkig schreef hij nog een boek. Zal die een derde boek schrijven? Ook deelt hij zijn kennis en ervaring op zijn wandelblog.

Het boek ‘Alleen’ is het reisverslag van een vader die zijn vrouw en kinderen een half jaar verlaat om de Pacific Crest Trail te lopen in Amerika. Deze wandeltocht van maar liefst 4286 kilometer loopt van de grens met Mexico tot de grens met Canada. Wat bezielt iemand om deze tocht te gaan lopen en hiervoor zijn gezin achter te laten? Tim Voors neemt je mee in zijn PCT en zijn ontmoetingen met mede PCT’ers.

Tim Voors liep in zijn boek Alleen de PCT nog grotendeels in zijn eentje, met uiteraard vele ontmoetingen, In Niet alleen heeft hij een trail family gevonden waarmee hij de tocht beleeft. Sunny en Unicorn, twee avontuurlijke vrouwen uit Nederland en Duitsland, vergezellen hem na ongeveer honderd kilometer tijdens het lopen van de Araroa Trail. Dit zorgt voor een iets andere dynamiek dan zijn vorige boek, waarin het ook vaak ging over het alleen zijn.

Mede door de boeken van Tim Voors ben ik meer op pad gegaan. En wel, alleen! Heerlijk! Ik kan genieten van samen wandelen maar ook alleen zijn wandelt heerlijk. De boeken zijn te vinden bij bol.com

Cheryl-Strayed_Boek_Wild

Wild

Ik las eerste het boek Wild en zag daarna de verfilming. Ofschoon de film een aanrader is miste ik wel stukken uit het boek zelf. Derhalve vind ik het boek beter. Net Als Tim liep Cheryl de PCT, maar wat een belevenis was dit..

Op haar zesentwintigste bevindt Cheryl Strayed zich op het dieptepunt van haar leven: intens verdrietig om haar overleden moeder, en nu ligt ze ook nog eens in scheiding. Impulsief besluit ze een voettocht van 1600 kilometer te maken, langs de kust van Mexico naar Canada. Alleen en onvoorbereid. Omdat ze niets meer te verliezen heeft. Eerlijk, zonder opsmuk, ontwapenend en met veel humor en warmte vertelt Cheryl Strayed haar verhaal, waarin ze ontdekt hoe WILD het is om het leven te accepteren zoals het zich voordoet.

Door het boek van Cheryl Strayed te lezen ging ik mijn eigen leventje analyseren. Ondanks de nodige negatieve periodes put ik energie uit de hoogte momenten. Na het lezen ging ik deze alleen nog maar meer waarderen. En, ik ben meer gaan lezen! Het boek is  te vinden bij bol.com

Boeken die helpen of insprireren 3
Gemaakt om te lopen

De wijze Jeannette en Arlen hun wandeling hebben volbracht is bewonderenswaardig. Ikzelf laat graag niets aan toeval over en deze twee mensen doen het tegenovergestelde. Een goeie les voor mij en wat een prestatie van hun.

In 2011 beginnen Jeannette en Arlen aan een monstertocht. Hun doel: als eersten te voet door Chili trekken – het langste land ter wereld. De hang naar avontuur, de zucht naar een uitdaging en de liefde voor lopen voert ze uiteindelijk in bijna tien maanden en na ruim zesduizend kilometer lopen van Noord-Chili naar het einddoel, Cruz de los Mares op Kaap Froward, het meest zuidelijke puntje van het vasteland van Zuid-Amerika. Ondanks drie jaar intensieve voorbereiding loopt alles anders dan gepland. Er volgt een harde clash met de Chileense cultuur en gidsen blijken onbetrouwbaar. Tijdens hun unieke en bizarre tocht raken ze ingesneeuwd op de hoogvlakte, doorkruisen ze de droogste woestijn ter wereld en lopen ze 1 100 kilometer over één enkele weg, de door Pinochet aangelegde Carretera Austral in Patagonië. Als ze fysiek en mentaal hun dieptepunt bereiken krijgen ze levenslessen van een oude boer…

Door dit boek ben ik voor mezelf wat makkelijker geworden qua planning en dat geeft ruimte voor spontane momenten en meer genieten. Het boek is te vinden bij bol.com

Bente van de Wouw

Onderweg

Enkele regels die mijn aandacht vast grepen. "Na een zware burn-out en paniek- en angststoornis raapt Bente zich wandelend bij elkaar op de legendarische Santiago de Compostela." Ik hunker naar dit soort boeken maar er zijn er te weinig naar mijn zin.

Dit boek ben ik net gaan lezen en nu al kijk ik uit naar de volgende bladzijdes. Het duurt nog even voor ik hier meer over kan schrijven.

Waar het over gaat?

Bente van de Wouw had niet verwacht alleen en onvoorbereid aan het startpunt van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela te staan. Maar zo waren er wel meer dingen in haar leven gebeurd die ze niet aan had zien komen. De burn-out was een verrassing voor haar, net als de lege kledingkast van haar jeugdliefde in hun huis. De donkerte in zichzelf had ze niet zien aankomen, en dat het licht langzaam weer ging branden al helemaal niet. Tijdens de prachtig omschreven, loodzware voettocht van 800 kilometer door Spanje leert ze haar angst te omarmen.

Het boek is o.a. te vinden bij bol.com

Heb je een interessant boek die positief bij draagt aan een wandeling? Stuur mij je tip en na het lezen voeg ik deze toe.

Delen maakt het gezelliger.

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail
Evert Ruisch
Evert Ruisch

Evert is bedenker en eigenaar van de website 123posbank.nl. Organisator, GPS gids voor Posbank wandelingen en boswachter op Nationaal Park Veluwezoom.

Social media kanalen en contact